Актуально

Українці забезпечені ліками від ботулізму та правця

Українці забезпечені ліками від ботулізму та правця
Україна отримала 150 доз протиботулінічного імуноглобуліну та 200 доз імуноглобуліну проти правця. Ліки європейського виробництва від небезпечних хвороб Міністерству охорони здоров’я передав Міжнародний Комітет Червоного Хреста в Україні.
Надана кількість ліків, які Україна отримала як гуманітарну допомогу, повністю покриє потребу українського населення на наступні шість місяців.

Тим часом МОЗ працює над тим, щоби включити закупівлю медикаментів для лікування хворих на небезпечні інфекційні захворювання, що супроводжуються високим рівнем смертності, такі як дифтерія, правець, сказ, ботулізм, малярія, в централізовані державні закупівлі вже цього року. Для цього ми підготували розрахунки до бюджетної програми закупівлі медикаментів для хворих на ці інфекційні захворювання. Централізована закупівля таких ліків стане можливою після внесення змін до Закону України "Про державний бюджет України на 2017 рік".

Ботулізм – це харчова інтоксикація зумовлена споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування (консерви, в’ялена та солона риба, ковбаси, шинка). Цього року на ботулізм в Україні захворіли 108 людей.

Нагадуємо, що найбільш ефективним способом уникнути ботулізму є дотримання правил безпеки: просимо уникати споживання їжі, якщо ви не впевнені в її якості. До факторів ризику належать споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, оскільки вона могла бути заражена у природних умовах і не проходила термічну обробку. Також варто уникати споживання продуктів, якщо ви не можете бути впевнені у дотриманні умов їхнього зберігання та транспортування.

Правець – це гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему і проявляється сильними судомами. Від важких форм захворювання смертність сягає більше 50%. Цього року в Україні зареєстрували 13 випадків правця.

Запобігти правцю можна лише вакцинацією. Просимо батьків вакцинувати дітей відповідно до українського календаря планових щеплень та наздогнати пропущені дози, якщо дитина не була вакцинована вчасно. Дорослі також повинні ревакцинуватися кожні 10 років.

Для профілактики правця слід використовувати вакцини, наявні в усіх регіонах України. Вакцини є безпечними і надійними, а незначні реакції переносяться набагато легше і проходять без наслідків, на відміну від правця. Інформація про наявність вакцин: https://goo.gl/DRpRGW

Сироватки зберігаються на спеціалізованому складіДП «Укрвакцина» Міністерства охорони здоров'я і будуть в найкоротші строки надаватися в разі потреби.

Детальна інструкція щодо отримання імуноглобулінів для пацієнтів у разі потреби буде розіслана в регіони найближчими днями.

www.moz.gov.ua

"ВК" у PDF