Актуально

Захворюваність на коросту

Захворюваність на коросту
З початку року в області зареєстровано 91 випадок корости, із них 37 випадків (40,6%) приходить на дітей віком до 17 років. Прo це пoвідoмляє прес-служба Кірoвoградськoгo oбласнoгo лабoратoрнoгo центру.
Здебільшого підйом захворюваності коростою реєструються в осінньо-зимовий період. Зараження відбувається при прямому контакті із хворою людиною. Основними обставинами, при яких відбувається зараження коростою, являються статеві стосунки, ущільнені житлові умови, коли діти та дорослі ділять одне ліжко, незадовільні санітарно-гігієнічні умови та недотримання особистої гігієни. Непряма передача інфікування може відбуватися також через одяг та постільні приналежності, які належать хворому.

Основними клінічними симптомами корости являються: сильне свербіння, яке посилюється у вечірній та нічний час, виявлення характерних коростяних ходів, поява вузлових та пухирчатих висипань, ерозій, розчухування. Характерна локалізація елементів висипки на бокових поверхонь пальців рук, між пальцями, в ліктьових згинах, пахвинних складках, животі, внутрішній поверхні стегон, попереку, молочній залозі у жінок та статевих органах у чоловіків, потім розповсюджується кліщ на всі ділянки шкіри. Щоб усунути можливість непрямої передачі коростяного кліща через постільні приналежності, одяг та інші речі необхідне проведення їх дезінфекції, яку можна здійснити наступними способами:

прання з наступним кип’ятінням і прасування
проведення камерного знезараження подушки, матрацу, ковдри, покривала, головних уборів, взуття та інших речей, які не підлягають кип’ятінню;
обробка дезінсекційним засобом поверхонь приміщень (підлога, двері, ручки) та умеблювання (стільці, м’які меблі, тощо).
Після закінчення лікування хворого або після його госпіталізації фахівці відділень дезінфектології ДУ “Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України” проводять заключну дезінфекцію в осередку, скеровану на знищення коростяного кліща та запобігання подальшому поширенню хвороби.

З метою профілактики зараження коростою необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, не використовувати чужих рушників, білизни, постелі тощо. Слід пам’ятати, що особиста гігієна – це не лише запорука здоров’я, але й надійний спосіб боротьби із заразними хвороба.

labcentr.kr.ua

"ВК" у PDF