---
Актуально / Влада / Суспільство

Успішне завершення проекту МАН на Кіровоградщині

Успішне завершення проекту МАН на Кіровоградщині
Три місяці, починаючи з 17 лютого по 23 травня, на Кіровоградщині реалізовувався унікальний проект — «Всеукраїнська мобільна студія популярної науки і техніки», організований Національним центром «Мала академія наук України» завдяки особистій підтримці народного депутата Олеся Довгого.
«Всеукраїнська мобільна студія популярної науки і техніки» — це низка відкритих лекторіїв, під час яких провідні столичні науковці — кандидати та доктори технічних наук, викладачі Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського доступно й цікаво знайомлять старшокласників з новітніми сучасними розробками в галузі нанотехнологій та матеріалознавства, дають їм змогу стати самим учасниками захоплюючих наукових дослідів та заохочують обдарованих українських школярів до занять науковою діяльністю. Цей унікальний проект діє в Україні вже 7 років і має великі позитивні результати, а завдяки залученню з Держбюджету додатковго фінансування, якому сприяв Олесь Довгий, його слухачами змогли стати й школярі Кіровоградщини.

«Наразі юристів і економістів у нашій країні більше, аніж достатньо, а матеріалознавство — це дійсно галузь, яка розвивається, і постійно буде користуватися попитом, — зазначила в коментарі «Віснику Кіровоградщини» координатор проекту в Кіровоградській області Альона Мостовська. — Ми зараз запускаємо ракети, хочемо, щоб наші потяги літали, а не їздили, і це перспективно, і дітям це цікаво. Але на жаль, у багатьох школах обмаль можливостей доторкнутися до великої науки, і наше завдання — допомогти їм у цьому».

«Чомусь сьогодні мало дітей ідуть навчатися на інженерно-технічні спеціальності. Це спричинило кадрову кризу інженерів, перш за все, в промисловості. Але ж без розвитку науки, без розробки нових матеріалів і нових технологій немає і розвитку суспільства — говорить один з лекторів — завідувач кафедри металознавства та термічної обробки інженерно-фізичного факультету НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського», доктор технічних наук, професор Ярослав Зауличний. — Тож наша мета — зацікавити старшокласників, показати їм, що матеріалознавство — це перспективна галузь, яка дає заробіток і стабільність».

Усього за час роботи «Всеукраїнської мобільної студії популярної науки і техніки» в області було проведено п’ять лекторіїв – у Знам’янці, Світловодську, Олександрівці, Новгородці та Онуфріївці. За цей час його слухачами стали понад 600 обдарованих старшокласників, причому не лише з самих міст і районних центрів, де проводилися виїзні лекторії, а й з усіх навчальних закладів Знам’янського, Світловодського, Олександрівського, Новгородківського та Онуфріївського районів. Столичні лектори впевнені — у багатьох цих дітей є гарні перспективи у науковій діяльності.

Євгеній Шаповалов, молодший науковий співробітник відділу створення навчально-тематичних систем знань Національного центру МАН: «Діти Кіровоградщини дуже активні, розумні і, зазвичай, можуть застосовувати на практиці той матеріал, який їм викладають. Але вони дуже затиснуті, і потребують певного невеличкого поштовху, аби вони дійсно зацікавилися наукою і розкрилися в повній мірі — могли проводити досліди, виконувати наукові роботи і, врешті, змінювати країну на краще!».

«Враження від спілкування з дітьми Кіровоградщини дуже позитивні! — підтверджує думку колеги Альона Мостовська. — Петро Іванович Лобода — декан інженерно-фізичного факультету Національного технічного університету України, який мав змогу поспілкуватися зі старшокласниками Кіровоградщини, чекає їх на свій факультет, адже під час цих лекторіїв вони задавали такі запитання, від яких він був просто у захваті!».

Будемо сподіватися, що завдяки зустрічам з київськими науковцями школярі області отримали необхідний поштовх до занять науковою діяльністю, і, можливо, у майбутньому зможуть заявити про себе та рідну Кіровоградщину на високому науковому рівні.

"ВК" у PDF