---
Актуально / Суспільство

Всесвітній флешмоб до Дня вишиванки

 Всесвітній флешмоб до Дня вишиванки
18 травня українцям — мешканцям різних країн світу — пропонують одягнути вишиванку, яка є гордістю українського народу та символом етнічної приналежності, і долучитися до всесвітнього флешмобу «Вишиванка єднає українців». Таким чином організатори пропонують відсвяткувати День вишиванки — недержавне свято, яке за 11 років свого існування набуло всесвітнього масштабу, та продемонструвати єдність українців у всьому світі.
Ініціатива започаткування Дня вишиванки належить колишній студентці Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесі Воронюк, яка у 2006 році запропонувала студентам цього навчального закладу кожного третього четверга травня одягати вишиванки на заняття. Спочатку ініціативу Лесі підтримали кілька десятків студентів та кілька викладачів, але вже за п’ять років свято розрослося до всеукраїнського рівня. Згодом до нього почала долучатися і українська діаспора по всьому світу.

Таким чином свято, започатковане як студентський флешмоб і покликане популяризувати українську культуру та традиції, набуло всесвітнього рівня, і в минулому році було підтримане українцями майже в 50 країнах світу, які виклали в мережу Інтернет свої фото в національних вишиванках.

У цьому році організатори сподіваються на ще більшу кількість учасників, а представники 17-ти країн світу вже записали відео-звернення, яке можна переглянути на офіційній сторінці Всесвітнього Дня вишиванки у соціальній мережі Фейсбук: facebook.com/vsesvitniydenvyshyvanky.

Наразі, за словами Лесі Воронюк, до флешмобу долучилися українці з числа діаспори в ОАЕ, Німеччині, Польщі, Канаді, Австралії, США.

Уже оприлюднено план масових святкових заходів, які відбудуться з нагоди Дня вишиванки в Києві, Львові та Чернівцях.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF