Онуфріївський район
Актуально / Суспільство

Естафета пам’яті на Онуфріївщині

Естафета пам’яті на Онуфріївщині
Щороку в нашій державі проводиться естафета пам’яті присвячена річниці перемоги над фашизмом у Другій світовій війні. Головною метою проведення естафети організатори вважають висвітлення героїчної боротьби нашого народу з фашизмом під час війни та вшанування пам’яті загиблих і закатованих.
Цього року учасники естафети відвідали Онуфріївський район 4-5 травня. Колона було сформована в місті Світлово-
дськ, і вже в Онуфріївці до колони долучилися учасники з Кропивницького та Знам’янки. Проведення естафети на території району було розраховане на декілька днів. Першу зупинку було зроблено на Павлиському цвинтарі, де похований наш земляк Сергій Пономаренко, який другого серпня 2015 року загинув у зоні АТО.

Естафета пам’яті на Онуфріївщині

Учасників естафети пам’яті зустріли та привітали з прибуттям до Онуфріївщини перший заступник голови Онуфріївської РДА Ігор Дуднік, заступник голови районної ради Катерина Калницька, голова районної організації воїнів-інтернаціоналістів «Саланг» Володимир Гога, голова Павлиської ветеранської організації Микола Литвиненко.

Учасники естафети відвідали пам’ятний знак, встановлений на місці колишнього концтабору, де під час війни було розстріляно та закатовано близько трьох з половиною тисяч воїнів Радянської армії та мирних жителів. Після урочистого мітингу, на якому присутні дізналися про ті страшні часи, учасники поклали квіти та вшанували загиблих хвилиною мовчання.

На мітинг в районному центрі біля Обеліску Слави та Братської могили зібралися працівники установ та організацій Онуфріївки, жителі селища, учні місцевої школи, ветерани Другої світової війни Михайло Кохно і Сергій Костевич. Перед присутніми виступив голова Онуфріївської селищної ради Леонід Пивовар. У своєму виступі Леонід Федорович зазначив: «Минуло 72 роки перемоги у Другій світовій війні. Все далі й далі відходять в історію ті роки, але не згасає пам’ять про тих, хто не шкодував свого життя для перемоги. Ми повинні пам’ятати тих, хто ціною власного життя кував перемогу, пам’ять жива. Ми повинні любити свою країну, свій народ, який стражданнями виборов право бути щасливим».

Далі до слова запросили голову обласної організації воїнів-інтернаціоналістів Віктора Остащука. У своєму виступі Віктор Миколайович подякував ветеранам за їх подвиг та запевнив присутніх у тому, що естафета пам’яті стане традиційною і буде проводитися ще не одне десятиріччя.

Після урочистостей колона відправилася на Придніпров’я, де зупинилася на ніч.

Наступного ранку, на місці переправи відбувся урочистий мітинг, в якому взяли участь очільники району, місцеві жителі, учні місцевих шкіл. Перед присутніми виступила голова Куцеволівської сільської ради Любов Перепеляк. У своєму виступі Любов Григорівна розповіла про місце переправи, де з 27 вересня по 11 жовтня 1943 року велися бойові дії по форсуванню Дніпра, захопленню та розширенню стратегічно важливого плацдарму на Правому березі. Вели бої 62-га гвардійська дивізія під командуванням Івана Мошляка. Бої були настільки запеклими, що радянські війська втратили близько 50% особового складу. За мужність, проявлену у ході боїв, 218 воїнів були удостоєні звання Героя Радянського Союзу, 3439 нагороджені орденами та медалями. У Братській могилі Куцеволівки поховано 2445 воїнів.

Далі до мікрофону були запрошені голова Онуфріївської РДА Сергій Самородченко та голова Онуфріївської районної ради Тетяна Уткіна. У своїх виступах Сергій Миколайович та Тетяна Іванівна розповіли, що саме з цього місця, з форсування Дніпра, розпочалося визволення Онуфріївського району. Пам’ять загиблих було вшановано хвилиною мовчання.

Після урочистого мітингу перед присутніми виступили юні учасники спортивно-патріотичного клубу «Сланг», які продемонстрували військовий вишкіл, володіння прийомами рукопашного бою, володіння холодною та вогнепальною зброєю. На завершення всіх присутніх почастували юшкою та кашею.

Не обійшли увагою і ветеранів. Керівники району, сільські голови, представник народного депутата України Олеся Довгого Марина Саакян відвідали та привітали ветеранів Другої Світової Війни. У селі Куцеволівка відвідали та поздоровили ветерана війни Кирила Торубарю, в Деріївці відвідали Івана Грабового. У селі Млинок поважних гостей зустрічав Віктор Кіріченко. Усі ветерани отримали цінні подарунки та грошові премії.

Естафета пам’яті на Онуфріївщині

Естафета пам’яті на Онуфріївщині

Ветерани та їх рідні тепло дякували гостям за поздоровлення та турботу про ветеранів.

"ВК" у PDF