Олександрівський район
Актуально / Суспільство

На околиці Розумівки відкривають пам’ятник автору роману «Холодний Яр»

На околиці Розумівки відкривають пам’ятник автору роману «Холодний Яр»
29 квітня у лісовому урочищі на околиці села Розумівки Олександрівського району Кіровоградської області під час всеукраїнського вшанування героїв Холодного Яру пройде урочисте відкриття пам’ятника українському військовому і громадському діячеві, старшині Армії УНР, письменник, автору художньо-документального роману «Холодний Яр» Юрію Горліс-Горському.
Пам’ятник встановлений неподалік від дубового хреста на могилі отамана Чорного Ворона (Миколи Скляра) і 200 його козаків, які у жовтні 1920 року загинули смертю хоробрих від рук більшовиків, боронячи волю України.

Саме з роману Юрія Горліса-Горського, який побував у цьому місці в 1920 році невдовзі після загибелі воронівців від рук червоноармійців і в 1942 році на скорботному місці влаштував панахиду на честь борців за незалежність України, українці і світ дізнались про трагедію, що трапилась біля Розумівки у час Української революції 1917-1921 років.

Нагадаємо також, що отаман Чорний Ворон (Микола Скляр) став одним з прообразів роману сучасного українського письменника Василя Шкляра «Чорний Ворон» або «Залишенець». Цей роман був задуманий саме в лісі біля Розумівки, де неодноразово бував письменник.

Ідея пам’ятника належить заслуженому працівникові культури України, почесному краєзнавцеві України Івану Петренку, а допомогли її втілити небайдужі до українського минулого жителі Кропивницького та села Розумівка. Кропивничани та розумівці впорядкували історичне місце і допомогли встановити новий пам’ятник скульптору Віктору Френчку.

Деталі церемонії відкриття пам’ятника Юрію Горлісу-Горському, а також імена людей, які профінансували проект, ми повідомимо в наступному номері «Вісника Кіровоградщини». Втім, все це ви зможете дізнатись і раніше, якщо прибудете до лісового урочища біля Розумівки о 10-й годині ранку у суботу, 29 квітня. Станьте учасниками вшанування українських героїв.

"ВК" у PDF