---
Актуально / Влада

Кіровоградщина у трійці лідерів з набору на контрактну службу до Збройних сил України

Кіровоградщина у трійці лідерів з набору на контрактну службу до Збройних сил України
Про це під час апаратної наради в ОДА повідомив військовий комісар обласного військового комісаріату Ярослав Кучер.
На апаратній нараді розглядалося питання щодо стану призову на строкову службу та службу за контрактом в Кіровоградській області до Збройних сил України.

Військовий комісар відзначив, що переведення Збройних Сил на комплектування за контрактом є одним із найважливіших етапів їх будівництва та розвитку.

Залучення до військової служби за контрактом кращих військовослужбовців – професіоналів, зокрема, тих, які мають бойовий досвід, суттєво впливає на кількісні та якісні показники, дозволяє підвищити рівень укомплектованості Збройних Сил, підвищити морально - психологічні та інші характеристики військовослужбовців, а також значно знизити соціальну напругу у суспільстві, пов’язану із системою комплектування за призовом, – відзначив посадовець.

Також Ярослав Кучер нагадав, що інтенсивний перехід Збройних Сил України на комплектування почався в 2016 році. – Кіровоградська область увійшла до трійки кращих областей держави за показниками набору до українського війська за контрактом. Так, на контрактну службу було прийнято 2462 чоловіки (при плановому завданні у 2320 військовослужбовців), – зазначив військовий комісар.

У першому кварталі поточного року на військову службу за контрактом прийнято 405 чоловік (при плановому завданні у 430 чоловік, або 94,2%).

Окремо військовий комісар зупинився на питанні призову.

Відповідно до Указу Президента України на строкову військову службу призиваються громадяни України чоловічої статі, придатні за станом здоров'я до військової служби в мирний час. Це стосується тих призовників, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, а також старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу, – повідомив Ярослав Кучер.

Також він відзначив, що військовослужбовці строкової військової служби не залучаються до виконання бойових завдань в районі проведення антитерористичної операції.

Протягом останніх років призов громадян на строкову військову службу в Кіровоградській області проводиться без зривів, урядове завдання виконується в повному обсязі. Налагоджено взаємодію військових комісаріатів, лікувальних закладів і військових частин, – відзначив посадовець.

Одночасно, Ярослав Кучер вказав на негативні чинники, що впливають на комплектування війська за призовом на строкову службу. Зокрема, спостерігається надзвичайно низький рівень загальноосвітньої підготовки призовників, незадовільний рівень матеріального забезпечення сімей, з яких вони походять. Також збільшується кількість призовників, у яких батьки та близькі родичі мають судимості, а також призовників, які, наразі, перебувають під слідством за адміністративні чи кримінальні правопорушення.

Не надає оптимізму незадовільний стан здоров’я майбутніх воїнів. При загальній явці на призовні пункти, лише 83% виявляються придатними до військової служби. При цьому, 68% з тих, хто з’явився на призовні пункти, було надано відстрочку за станом здоров’я, за сімейними обставинами, у зв’язку із навчанням, або з інших причин.

Незважаючи на ці та інші негативні чинники, у 2016 році план призову громадян України до ЗСУ по Кіровоградській області (у 1340 чоловік) було виконано у повному обсязі, – зазначив військовий комісар.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF