Олександрівський район
Актуально / Влада / Суспільство

100 років із початку Української революції 1917-1921 років і створення Української центральної Ради

100 років із початку Української революції 1917-1921 років і створення Української центральної Ради
17 березня Україна відзначає 100 років із початку Української революції 1917-1921 років і створення Української центральної Ради.
Сформована тоді ідея державної незалежності стала визначальною для українського визвольного руху. Розбудовою Української Народної Республіки, Української Держави, Західно-Української Народної Республіки українці довели здатність і спроможність національного державотворення.

Сьогоднішня Україна є спадкоємицею державницьких традицій, закладених революцією 1917–1921 років. Українська революція 1917–1921 років розпочалася в умовах революційних потрясінь, які охопили Російську імперію у березні 1917-го. Проте вона стала самодостатнім історичним явищем із самобутніми специфічними рисами.

Революція носила характер національно- та соціально-визвольний. Ключовим її рушієм був український народ і його політична еліта, що зазнала еволюції від ідей політичної автономії та федерації до усвідомлення необхідності утвердження власної державної незалежності.

У ході революції український народ уперше в ХХ сторіччі створив незалежну національну державу, яка у формі різних утворень мала всі ознаки незалежної держави: територію, кордони, символи, органи влади, військо, гроші, мову. Вперше після століть бездержавності відбулось об’єднання в одній соборній державі східних і західних українських земель.

Революція була явищем загальноукраїнським. У всіх регіонах країни розвивався національний рух, створювалися та діяли українські органи влади, політичні партії та громадські інституції, відроджувалася культура.

Досвід самостійної соборної України відіграв вирішальну роль у подальшій визвольній боротьбі Українського народу. Розуміння здобутків революції та усвідомлення причин її поразки має стати важливим уроком для сучасної розбудови незалежної України.

17 березня у смт Олександрівці біля пам’ятного знаку на честь незалежності України відбулося покладання квітів. У заході взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Анатолій Каражбей, голова районної ради Григорій Гончаренко, представники підприємств, установ та організацій, громадськість селища.

"ВК" у PDF