---
Актуально / Суспільство

День святого Валентина — свято любові й кохання

День святого Валентина — свято любові й кохання
День святого Валентина щороку набуває в Україні все більшої популярності. Навіть складно уявити, що буквально двадцять років тому ми навіть не чули про цей день — годі й говорити про його святкування!
Сьогодні ж ми із завмиранням серця очікуємо цього дня і думаємо про те, чим порадувати свою кохану людину. Кому ж ми зобов’язані появою цього незвичного свята і як воно відзначається в різних країнах світу?

ІСТОРІЯ СВЯТА

Існує багато легенд, пов’язаних з ім’ям святого Валентина, — «винуватця» свята всіх закоханих.

Перша легенда розповідає про священика Валентина, святого великомученика, який народився в ІІІ столітті нашої ери в місті Терні Римської імперії. У той далекий суворий час імператор Риму Юлій Клавдій II заборонив воїнам одружуватися, аби не відволікатися від головних завдань. Молодий священик Валентин таємно вінчав закоханих і за це був засуджений до смерті. У в’язниці він познайомився з дочкою наглядача Джулією. Перед стратою (в ніч з 13 на 14 лютого) він залишив дівчині лист з освідченням у коханні.

Символічно, що дата страти св. Валентина співпала з римськими торжествами на честь Юнони, богині любові.
Згодом Валентин був похований в Римі (за іншими даними, частина його мощів знаходиться на його батьківщині в м. Терні, а частина — у церкві св. Антонія в Мадриді).

Інша легенда відноситься до більш раннього часу, коли Рим був язичницьким. Вона розповідає про те, як християнський проповідник Валентин був посаджений у в’язницю за віру, і за те, що він на очах у всіх зцілив дочку тюремника, відновивши їй зір. Його засудили до смерті, і 13 лютого, напередодні страти, він послав коханій ніжний прощальний лист, у пам’ять про який тепер у День святого Валентина прийнято дарувати один одному вітальні листівки у вигляді сердечок, так звані «валентинки».

Не дивно, що про Валентина не забули й обрали покровителем всіх закоханих. Як християнський мученик, що постраждав за віру, він був канонізований католицькою церквою, і в 496 році римський папа Геласіус оголосив 14 лютого Днем святого Валентина.

Як усе було насправді, ми не знаємо і вже ніколи не дізнаємося, але, знаємо напевне — святий Валентин дійсно загинув в ім’я Любові.

ТРАДИЦІЇ СВЯТКУВАННЯ ДНЯ ВАЛЕНТИНА В РІЗНИХ КРАЇНАХ

У різних країнах свято відзначають по-своєму:

Наприклад, в Англії кілька століть тому в День святого Валентина діти переодягалися у дорослих і ходили по будинках, виспівуючи святкові пісеньки. Дивний факт: англійці в День святого Валентина й досі посилають любовні послання не тільки коханим, друзям і знайомим, але навіть і своїм домашнім тваринам. А ще за старовинною англійською традицією 14 лютого незаміжні дівчата просинаються до сходу сонця, стають біля вікна і видивляються чоловіків. Згідно з повір’ям, перший чоловік, якого вони побачать, і є їх суджений.

В Італії День Валентина називають «солодким днем» і дарують на свято своїм коханим солодкі подарунки — здебільшого, шоколадні цукерки.

У Польщі прийнято 14 лютого відвідувати Познаньську метрополію — місце, де за віруванням християн спочивають мощі святого Валентина. Тут же зберігається ікона, святого, яка вважається чудотворною. Поляки вірять, що паломництво до неї допомагає в любовних справах.

Французи в цей день не обмежуються лише солодощами — вони дарують коштовності, а ще пишуть поетичні рими на листівках, посилаючи їх один одному.

У США, за даними Асоціації вітальних листівок, валентинки — найпопулярніші святкові листівки після різдвяних. Крім листівок на початку минулого століття у американців було прийнято посилати своїм нареченим досить дорогі на ті часи (через вартість цукру) марципани. Коли цукор подешевшав, американці почали виготовляти двокольорову (червоно-білу) карамель, присвячену Дню святого Валентина, де червоний колір означав пристрасть, а білий — чистоту. На цукерках видряпували слова та побажання, відповідні духу свята. Починаючи з 1850-х років такі цукерки стали продавати в картонних коробках у формі серця.

У Нідерландах саме 14 лютого не вважається непристойним, якщо жінка сама підійде до чоловіка і ввічливо попросить його одружитися на ній. Якщо цей високий жест не буде оцінений, чоловік може нарікати на себе: він повинен принаймні подарувати дамі сукню, переважно шовкову.

У Фінляндії цей день у якійсь мірі можна назвати жіночим, оскільки подарунки підносяться суто жінкам.

А в Японії, навпаки, День святого Валентина — це своєрідне 8 березня, тільки для… чоловіків! У цей день привітання і подарунки отримують саме представники сильної половини людства. Їм прийнято дарувати всілякі чоловічі аксесуари: бритви, лосьйони, гаманці і т. ін., а також шоколад, який японці чітко розділяють на два види. Є шоколад «Гирі» — це «обов’язковий шоколад», який дарують братам, колегам, друзям, та шоколад «Хонма» — «шоколад з перевагами», який можна подарувати тільки коханому чоловікові. Місяцем пізніше в Японії настає Білий день, в якому ролі міняються: подарунки і привітання отримують тільки жінки.

Уельс славиться так званими «ложками любові». Перед святом закохані вирізають з дерева ложку, прикрашають її сердечками, ключами й замковими свердловинами і дарують один одному. Такий подарунок буквально означає: «Ти знайшов шлях до мого серця».

На Ямайці вже кілька років цього дня проходять, мабуть, найбільш бурхливі святкування. Там навіть проводяться «голі весілля», тобто перед вівтарем пари стоять в чому мати народила!

Але у деяких країнах світу День святого Валентина не відзначається взагалі і навіть натяк на його святкування карається штрафами. Наприклад, в Ірані і Саудівській Аравії приймаються спеціальні заходи щодо винесення заборони на свято.

У всіх інших народів звичаї святкування цього дня суттєво не відрізняються: він, зазвичай, наповнений солодощами, квітами і листівками у формі сердець. Крім того, у багатьох країнах в День святого Валентина дуже популярно влаштовувати весілля і вінчання.

ПОДАРУНКИ НА ДЕНЬ ЗАКОХАНИХ

Незважаючи на велику різноманітність подарунків, невід’ємним атрибутом цього свята залишаються валентинки — незвичайні вітальні листівки, створені у вигляді сердечок.

Традиційним подарунком цього дня також вважається шоколад і червоні троянди — вічний символ кохання і пристрасті. Можна подарувати коханій людині романтичну вечерю або подорож, власноруч зроблений невеличкий сувенір або сучасний мобільний телефон — все залежить від ваших можливостей і фантазії.

Але головним подарунком для коханої людини завжди є і буде ваша любов, ніжність, піклування і сердечне тепло. Цього подарунку не замінить жодна коштовність світу! Тож, не жалкуйте любові для своїх обранців! Кохайте і будьте коханими!

"ВК" у PDF