---
Актуально / Суспільство

Пільговий інсулін: реалії і перспективи

Пільговий інсулін: реалії і перспективи
Уже рік, починаючи з січня 2016 року, в Україні діє проект реімбурсації (грошової компенсації) вартості інсулінових препаратів. Кіровоградщина стала однією з перших областей, де цей пілотний проект було впроваджено ще з червня 2014 року.
Завдяки йому тисячі інсулінозалежних хворих мали змогу безкоштовно, лише за рецептами, отримувати в аптечній мережі ті препарати інсуліну, які їм виписав лікар, а не ті, які були закуплені централізовано профільним департаментом, як це було раніше.

За інформацією директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олега Рибальченка (інформація з офіційного сайту Кіровоградської облдержадміністрації), станом на 1 січня 2017 року всі хворі на інсулінозалежний діабет забезпечені необхідними препаратами у повному обсязі та асортименті. Вартість зазначених препаратів відшкодовується аптекам, визначеним кожним лікувальним закладом на території обслуговування пацієнта на договірних умовах, за рахунок коштів цільових видатків на лікування хворих на цукровий і нецукровий діабет, що враховані в медичній субвенції з держбюджету. «Цей проект дійсно дієвий. Лікар виписує ті препарати інсуліну, які необхідні пацієнту, а пацієнт сам обирає серед асортименту лікувального закладу», — підкреслив Олег Рибальченко.

Як же реалізовується проект в різних районах Кіровоградщини?

Як поінформував нас лікар-ендокринолог Новгородківської центральної районної лікарні Микола Моторний, у Новгородківському районі зареєстровано 87 інсулінозалежних хворих на цукровий діабет. «Вони отримують інсуліни у різних дозах і різних фірм, як вітчизняного виробництва, так і закордонних виробників, — зазначив у коментарі «Віснику Кіровоградщини» Микола Володимирович. — Фактично усі інсуліни, які закуповуються в Україні — присутні в нашому районі, тож, ми мали змогу обирати ті препарати, які рекомендовані для певної категорії хворих — підлітків, вагітних тощо. Ніяких збоїв у 2016 році не було, коштів виділених нам вистачило, так що всі хворі отримували призначені їм препарати вчасно в аптеках, з якими були заключні угоди. Це аптеки ПАТ «Ліки Кіровоградщини». Був один момент у серпні-вересні минулого року, коли нам загрожував дефіцит, але були виділені додаткові кошти, і тема була закрита. Наразі маємо невеличкий резерв, який надає нам змогу забезпечувати хворих необхідними препаратами. Сподіваюся, що наприкінці місяця хворі почнуть отримувати інсулін за новими рецептами». До речі, саме Микола Моторний — лікар-ендокринолог з майже 30-річним стажем — єдина в Новгородківському районі людина, до якої інсулінозалежні хворі звертаються за рецептами.

Не було жодних проблем щодо реалізації проекту в минулому році і й в Олександрівському районі. Про це нам повідомила головний лікар Олександрівської ЦРЛ Алла Гресь: «Усі, кому потрібен був інсулін, а це 155 інсулінозалежних хворих, — упродовж 2016 року отримували рецепти у лікаря і могли за ними забрати інсулін в аптечній мережі, куди потім, по договору, наша лікарня перераховували кошти. У цьому році кошти поки що не надходили, але запас інсуліну у хворих був, тож, січень ми пропрацювали без проблем. Скарг не було». Як повідомили нам у бухгалтерії лікарні, минулого року був укладений договір з ПАТ «Ліки Кіровоградщини», до якого за програмою реімбурсації торік було направлено 702 тисячі 297 гривень. У цьому році угоди поки ще не укладались, і кошти не надходили.

«В Онуфріївському районі на обліку знаходиться 72 інсулінозалежних хворих, зокрема одна дитина, — розповіла «Віснику Кіровоградщини» головний лікар Онуфріївської районної лікарні Лідія Іванченко. — У минулому році нами було заключено угоду на 375,3 тис. грн з ПАТ «Ліки Кіровоградщини» та КП «Орхідея», у цьому році заключено угоди з цими ж аптеками на суму 183,7 тис. грн. Тож, ми почали виписувати рецепти з 1 лютого, але усіх різновидів інсуліну, згідно з переліком, ще немає». Як зазначила Лідія Олександрівна, хворі Онуфріївщини отримують рецепт в районній лікарні, у лікаря-ендокринолога, і тут же, в Онуфріївці, отримують ліки в аптеці.

У Знам’янському районі, за інформацією головного лікаря Знам’янської центральної районної лікарні Ігоря Муравського, у минулому році на обліку знаходилося 339 інсулінозалежних хворих — мешканців Знам’янки і Знам’янського району. «Субвенція на забезпечення їх інсуліном склала 1 мільйон 661 тис. 200 гривень, — розповів Ігор Борисович. — Станом на 1 січня 2017 року на обліку в ЦРЛ знаходиться 364 інсулінозалежних хворих, на забезпечення їх інсуліном виділена субвенція у розмірі 886,5 тис. гривень. Ми заключили угоду з ПАТ «Ліки Кіровоградщини», з яким працювали і торік, і якому ми передаємо заявки на місячну норму на тих людей, які отримують інсулін. Відповідно, хворі отримують необхідні їм препарати, а ми наприкінці місяця оплачуємо рахунки, виставлені нам аптеками. Усі рецепти хворим — і мешканцям міста, і району, виписує лікар-ендокринолог Людмила Миколаївна Лисенко».

Діяв у 2016 році проект і на Світловодщині, де нині зареєстровано 337 інсулінозалежних хворих, з яких 274 — мешканці міста, а 49 — району, у тому числі 14 дітей. Для забезпечення їх інсуліном було виділено 1 мільйон 902,9 тис. грн. субвенції і ще 391,1 тис. гривень з місцевого бюджету. Про це нашому виданню повідомила завідуюча поліклінікою Світловодської ЦРЛ Майя Помазан.

У цьому році, за словами Майї Миколаївни, вже отримана субвенція з державного бюджету у сумі 921,1 тис. грн. та виділено 230 тис. грн. з міського бюджету. Щоправда, потреба на цей рік становить набагато більше — 3 млн 728 тис. грн. Немає у Світловодській ЦРЛ і лікаря-ендокринолога, але призначені відповідальні особи, які мають право виписувати рецепти інсулінозалежним хворим — і мешканцям міста, і району, щоправда, на підставі рекомендацій обласного лікаря-ендокринолога, або лікарів, які працюють у комерційних медичних установах.

Отримують світловодці інсулін в аптеках ПАТ «Ліки Кіровоградщини» та ПП «Каскад», щоправда, лише на місяць, адже кошти на їх компенсацію виділяються помісячно, у зв’язку із чим хворих інколи непокоїть питання, чи отримають вони необхідний препарат уже в наступному місяці.

Чимало звернень з цього питання надходило і до приймальні народного депутата України Олеся Довгого, особливо на початку нового року. Тож його помічники звернулися до обласного департаменту охорони здоров’я, де отримали відповідь про те, що на перший квартал 2017 року проект реімбурсаці вартості інсулінових препаратів коштами забезпечений стовідсотково, і висловили сподівання, що така тенденція триматиметься й надалі, пообіцявши робити щоквартальні звіти з цього питання.

У той же час помічники народного депутата зазначили, що в разі виникнення будь-яких проблем, у тому числі щодо отримання інсуліну в межах проекту реімбурсації, приймальня Олеся Довгого завжди відкрита для прийому звернень громадян, тож закликали, в разі необхідності, телефонувати за номером: (097) 594 49 58.

"ВК" у PDF