---
Актуально / Влада / Суспільство

З 1 січня передбачається підвищення зарплат усім педагогічним працівникам Кіровоградщини

З 1 січня передбачається підвищення зарплат усім педагогічним працівникам Кіровоградщини
Про це йшлося на апаратній нараді в Кіровоградській облдержадміністрації 10 січня.
Так, під час апаратної наради перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко наголосив, що за дорученням голови ОДА Сергія Кузьменка в області ведеться робота щодо одночасного, уже з 1 січня 2017 року, підвищення зарплат педагогам як загальноосвітніх навчальних закладів, що фінансуються за рахунок субвенцій з державного бюджету, так і педагогам інших навчальних закладів та установ, що фінансуються з місцевих бюджетів.

За словами начальника управління освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Володимира Таборанського, на Кіровоградщині в галузі освіти працює 13171 педагогічних працівники загальноосвітніх навчальних закладів та 5313 педпрацівники дошкільних, позашкільних, професійно-технічних та вищих навчальних закладів. Відповідно до прийнятого Урядом рішення, з 1 січня 2017 року передбачено підвищення рівня посадового окладу педагогам загальноосвітніх закладів на два тарифні розряди. Посадові оклади розраховуються виходячи з розміру 1 тарифного розряду, встановленого у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня календарного року, який складає 1600 грн.

На сьогодні в обласному, районних та міських бюджетах передбачено відповідні кошти за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету на зростання зарплати педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів. Загалом заробітна плата з 1 січня зросте на понад 60%, – підкреслив начальник профільного управління облдержадміністрації. – Це стосується понад 13 тисяч педпрацівників, які фінансуються за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету.

Для решти педпрацівників дошкільних, позашкільних, професійно-технічних та вищих навчальних закладів, за словами Володимира Таборанського, відповідно до постанови Уряду, передбачалося зростання тарифних розрядів з 1 вересня 2017 року. Разом з цим органам місцевого самоврядування надано право приймати власні рішення про зростання тарифних розрядів педагогічним працівникам закладів та установ освіти, що фінансуються за рахунок місцевих бюджетів, до 1 вересня 2017 року.

На виконання доручення голови обласної державної адміністрації Сергія Кузьменка, проведено відповідну роботу. На розгляд депутатів обласної ради внесено проект рішення про підвищення тарифних розрядів іншим педагогічним працівникам – закладів та установ освіти, що фінансуються за кошти місцевих бюджетів, також з 1 січня 2017 року. Це стосується педагогічних працівників 6 позашкільних навчальних закладів обласного підпорядкування, 6 вищих навчальних закладів обласного підпорядкування, 15 професійно-технічних навчальних закладів. Розрахунковий розмір додаткових бюджетних коштів складає понад 8 мільйонів гривень, – наголосив Володимир Таборанський.

За словами посадовця, передбачено і зростання заробітної плати адміністративно-господарського персоналу навчальних закладів та диференціацію заробітних плат шляхом встановлення доплат, надбавок, премій відповідно до умов праці, кваліфікації та результатів виконання роботи.

За словами Володимира Таборанського, прийняття такого рішення сприятиме недопущенню соціальної напруги серед педагогічних працівників освітньої галузі, а також надасть мотивацію у роботі педагогічних працівників дошкільних, позашкільних, професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації та сприятиме покращенню матеріального забезпечення педагогічних працівників зазначеної категорії.

Стосовно потреби у додаткових коштах на підвищення зарплат педагогічним працівникам вищих навчальних закладів І та ІІ рівнів акредитації галузей охорони здоров'я та культури поінформували керівники профільних структурних підрозділів облдержадміністрації.

Так, за словами директора департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Олега Рибальченка, на оплату праці педагогічним працівникам Кіровоградського медичного коледжу імені Є.Мухіна, курсових заходів при ньому та Олександрійського медичного училища необхідні додаткові кошти в сумі 2,8 млн. грн. Штатна чисельність працівників цих закладів складає 278 штатних посад, 134 з яких – педагогічні працівники (потреба в додаткових коштах розрахована тільки для цієї категорії).

Як повідомила директор департаменту культури, туризму та культурної спадщини облдержадміністрації Валентина Животовська, штатна чисельність Кіровоградського музичного училища та Олександрійського училища культури (закладів обласного підпорядкування) – 346 одиниць, з яких 252 – педагогічні. Середня зарплата педпрацівників училищ у 2017 році планувалася в сумі 5052,94 грн., а за умови введення в дію відповідної постанови Уряду складатиме 5869,8 грн., що на 22% більше, ніж у 2016 році. Загалом для підвищення зарплати педагогічних працівників закладів галузі культури із обласного бюджету необхідно 3,02 млн.грн.

Валентина Животовська також повідомила, що для підвищення оплати праці 775 педпрацівників позашкільних спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, які працюють у містах і районах та фінансуються з місцевих бюджетів, потрібно додатково 10247 тис.грн.

За матеріалами офіційного сайту Кіровоградської ОДА

"ВК" у PDF