Олександрівський район
Актуально / Суспільство

Про перерахунок пенсій з 1 грудня 2016 року

Про перерахунок пенсій з 1 грудня 2016 року
Згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» з 01.12.2016 р. розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність складає 1247 грн. (до 01.12.2016 р. становив 1130,00 грн).
Перерахунок пенсій з 01.12.2016 проведено шляхом перерахунку мінімальних розмірів пенсій, надбавок, підвищень.

Пенсіонерам, які на 01.12.2016 працюють, провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, перерахунок пенсії не проводиться.

Після звільнення з роботи або припинення такої діяльності пенсія перераховується з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом на дату звільнення з роботи або припинення такої діяльності.

Непрацюючим пенсіонерам перерахунок мінімального розміру пенсії за віком, встановленого відповідно до статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», проведено з розрахунку 1247 грн:

– за наявності у чоловіків 25 років, а у жінок 20 років страхового стажу, якщо пенсія призначена до 01.10.2011;

– за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу, якщо пенсія призначена після 01.10.2011.

Враховуючи новий розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, проведено перерахунок незалежно від факту роботи:

- пенсій за особливі заслуги відповідно до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»;
- мінімального розміру пенсії по втраті годувальника;
- мінімального розміру пенсії по втраті годувальника членам сімей військовослужбовців; підвищень, передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
- підвищень, передбачених Законом України «Про жертви нацистських переслідувань»;
- мінімальних розмірів пенсій по інвалідності внаслідок аварії на ЧАЕС, щомісячної державної адресної допомоги інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;
- щомісячної державної адресної допомоги на догляд інвалідам війни та учасникам бойових дій.

З 01.12.2016 проведено перерахунок надбавки, призначеної відповідно до Закону України «Про донорство крові та її компонентів», виходячи з розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць – 1544 грн.

Слід зазначити, що за наявності страхового стажу меншої тривалості пенсія за віком встановлюється в розмірі, пропорційному наявному страховому стажу, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком.

Крім того, пунктом 2 постанови КМУ від 26.03.2008 № 265 (зі змінами) встановлено, що у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат, з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 949 гривень, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру (окрім інвалідів та одержувачів пенсій у зв’язку з втратою годувальника).

Перерахунок проведено автоматизованим способом за матеріалами пенсійних справ, звертатися до управління не потрібно, виплату пенсій в нових розмірах пенсіонери отримають у грудні місяці.

У результаті проведеного перерахунку розмір пенсії збільшиться у 7173 пенсіонерів Олександрівського району. Додаткові видатки у грудні місяці склали 862724 грн.

Інформацію з питань пенсійного забезпечення можна отримати за телефоном “гарячої” лінії: 3-20-60

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF