Світловодський район
Актуально / Суспільство

У Світловодську 1146 інсулінонезалежних хворих на цукровий діабет

У Світловодську 1146 інсулінонезалежних хворих на цукровий діабет
Вперше Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом був проведений Міжнародною діабетичною федерацією і Всесвітньою організацією охорони здоров'я 14 листопада 1991 року для координації боротьби з цукровим діабетом у всьому світі. Цю дату обрали в знак визнання заслуг одного з відкривачів інсуліну – Фредеріка Бантинга, який народився 14 листопада 1891 року.
Цукровий діабет входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідизацію та смертність населення (атеросклероз, рак і цукровий діабет). За даними ВООЗ, цукровий діабет збільшує смертність у 2-3 рази і скорочує тривалість життя. Актуальність проблеми зумовлена масштабністю розповсюдження цукрового діабету.

Станом на сьогодні у всьому світі зареєстровано близько 200 млн випадків, проте реальна кількість хворих майже у 2 рази більша (не враховані особи з легкою формою, яка не потребує медикаментозного лікування). При цьому, захворюваність щороку збільшується у всіх країнах на 5-7%, а кожні 12-15 років – подвоюється. Як наслідок, катастрофічне зростання кількості хворих набирає характер неінфекційної епідемії.

З початком захворювання у хворих з'являються такі симптоми: постійна сухість у роті; відчуття спраги з неможливістю втамувати її (хворі люди випивають до декількох літрів добової рідини); підвищення сечовиділення; зниження або різке збільшення ваги і жирових відкладень; сильний свербіж шкіри і її сухість; підвищена схильність до гнійничкових процесів на шкірі і м'яких тканинах; м'язова слабкість і підвищена пітливість; погане загоєння будь-яких ран. Їх поява має стати обов'язковим приводом для негайного дослідження крові на глікемію (вміст глюкози).

Цукровий діабет характеризується стійким підвищенням рівня глюкози у крові, може виникнути у будь-якому віці і продовжується протягом всього життя. Чітко прослідковується спадкова схільність, однак реалізація цього ризику залежить від дії багатьох факторів, серед яких лідирують ожиріння та гіподинамія. Розрізняють цукровий діабет 1 типу чи інсулінозалежний і цукровий діабет 2 типу чи інсулінонезалежний. Катастрофічне зростання захворюваності пов'язане з цукровим діабетом 2 типу, частка якого становить понад 85% всіх випадків.

11 січня 1922 року Бантинг і Бест вперше зробили ін'єкцію інсуліну підлітку, який мав цукровий діабет – розпочалась ера інсулінотерапії – відкриття інсуліну було значним досягненням медицини XX століття і було удостоєне Нобелівської премії в 1923 році. У жовтні 1989 року була прийнята Сент-Вінсентська декларація щодо поліпшення якості допомоги особам з цукровим діабетом і розроблена програма її реалізації в Європі. Подібні програми існують у більшості країн світу.

Тривалість життя пацієнтів збільшилась, вони перестали помирати безпосередньо від цукрового діабету. Успіхи діабетології останніх десятиліть дозволяють оптимістично дивитися на вирішення проблем, спричинених діабетом.

В Україні система ранньої діагностики цукрового діабету входить у програму обов’язкового обстеження населення особливо її вразливої частини, а саме: особи старше 45 років, особливо ті, хто мають серед свої рідних першої лінії хворих на діабет; наявність таких хвороб, як ожиріння, ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба, хронічні хвороби підшлункової залози.

КЗ "ЦПМСД м.Світловодськ" інформує, що станом на 03.11.2016р. серед жителів міста зареєстровано 1146 випадків інсулінонезалежного цукрового діабету, з них 1084 осіб знаходиться під диспансерним наглядом медпрацівників.

Регулярні профілактичні огляди, своєчасне лікування та здоровий спосіб життя – запорука вашого здоров’я.

"ВК" у PDF