---
Актуально / Суспільство

В українських школах розпочався новий навчальний рік

В українських школах розпочався новий навчальний рік
1 вересня у школах Кіровоградської області, як і по всій Україні, пролунав Перший дзвоник, радісно і дзвінко сповіщаючи про початок нового, 2016-2017, навчального року.
Як і зазвичай, його початок супроводжувався святковим дійством із вітальними словами та щирими побажаннями школярам і від батьків, і від викладачів, і від гостей святкових заходів, приурочених Дню знань. Редакція газети «Вісник Кіровоградщини» приєднується до всіх теплих слів, які пролунали цього дня на адресу учнів шкіл.

Ми щиро бажаємо всім вам, дорогі школярі, успіхів на цьому непростому, але вкрай цікавому і захоплюючому шляху до Країни Знань. Ми бажаємо вам зустріти на цьому шляху вірних друзів і щирих товаришів. Нехай шкільні роки на все життя закарбуються у вашій пам’яті найцікавішими і найприємнішими спогадами. Поважайте своїх вчителів та наставників, навчайтеся у них мудрості та любові до рідної землі. Будьте гідними нащадками своїх героїчних пращурів та майбутньою гордістю країни!

Окремі слова вітання ми адресуємо педагогам – представникам однієї з найшановніших професій. Ми дякуємо вам за ту любов, яку ви даруєте нашим дітям і бажаємо вам терпіння та гордості за здобутки ваших вихованців.

Нововведення 2016-2017 навчального року

Міністерство освіти України приготувало в цьому році чимало нововведень для учнів та вчителів навчальних закладів нашої країни. Найбільше їх – для початкової школи. Так, згідно з рекомендаціями МОН, відтепер оцінювання учнів є конфіденційною інформацією, яка стосується лише вчителя, дитини та її батьків. А значить, навчальні досягнення школярів більше не будуть озвучуватися публічно – на батьківських зборах чи у вигляді різноманітних рейтингів.

Скасовано і оцінювання каліграфії, вимоги до якої, як вважають у Міністерстві, були занадто деталізовані у попередній редакції документу. Залишено лише вимогу щодо охайності та розбірливості письма. Крім того, учням не будуть більше знижувати оцінки за «неправильний» відступ кількості клітинок та рядків. Вилучено вимоги та критерії і щодо підписання зошитів та щомісячну оцінку за ведення зошитів – МОН відмовилося від радянської традиції регламентації настільки дрібних питань.

Безперечно, порадує учнів 1-4 класів і їх батьків відміна домашніх завдань на вихідні, святкові дні та на канікули. До речі, їх обсяг віднині взагалі обмежено! Так, в перших класах домашніх завдань не повинно бути зовсім, у 2 класі – не більше, ніж дитина може виконати самостійно за 45 хвилин, в 3 класі – за 1 годину 10 хвилин, в 4 класі – за 1 годину 30 хвилин. Наголошено у методичних рекомендаціях і на неприпустимості перевантаження учнів завданнями, які містяться у додаткових посібниках, зошитах з друкованою основою тощо.
Нагадаємо також, що оцінювання в 1 класі немає взагалі. Та й у 2-му класі результати навчання також можуть не оцінюватися за рішенням педагогічної ради школи.

До предметів, які не оцінюються за бальною системою впродовж усього терміну навчання у початковій школі, у цьому навчальному році додалися такі предмети, як «Трудове навчання» та «Я у світі». Таким чином, за бальною системою в 1-4 класах відтепер не оцінюються: «Інформатика», «Музичне мистецтво», «Образотворче мистецтво», інтегрований курс «Мистецтво», «Основи здоров’я», «Фізична культура», «Я у світі» та «Трудове навчання».

Крім того, у програмових вимогах вилучено кількісні показники темпу читання. Відтепер найголовнішими вимогами вважаються не швидкість, а якісні характеристики навичок читання – виразність, свідомість, правильність, дотримання основних норм літературної вимови в оптимальному для розуміння темпі.

І остання приємна новина для першокласників та їх батьків: з метою зниження психологічного напруження, за рішенням учителя, до сформування навички письма учням рекомендується користуватися простим олівцем. На розсуд учителя допускається виправлення гумкою або закресленням. При цьому, зауважимо, наявність охайних виправлень, здійснених самою дитиною, не впливає на зниження балу за роботу, а час і етап переходу на кулькову ручку визначає сам учитель, індивідуально для кожної дитини. Також у Міністерстві вчителям не рекомендують користуватися червоною ручкою при перевірці письмових робіт в адаптаційному періоді (1 клас). Колір ручки для виставлення оцінок в зошитах і щоденниках, згідно наданих рекомендацій, вчитель може вибирати самостійно.

Певні зміни очікують у новому навчальному році і старшокласників. Зокрема, вводиться нова навчальна програма з Історії України. У цій програмі виокремлено і розширено, зокрема, такі події, поняття, факти та терміни, як:
- бій під Крутами;
- етапи трудової та політичної еміграції;
- війни радянської Росії з Українською Народною Республікою;
- радянська окупація України;
- адміністративно-територіальні зміни українських земель протягом усього ХХ столітті;
- Акт відновлення Української Держави;
- внесок українського народу у перемогу над нацизмом у Другій світовій війні;
- українці у військових формуваннях держав Об’єднаних Націй;
- вводиться поняття «депортація» (депортація з Криму кримських татар та інших народів, а також масові депортації етнічних українців з Польщі в 1944-1946 роках);
- Українська Гельсінська група та багато іншого.

Уперше в цьому навчальному році в старших класах вводяться практичні заняття з уроками узагальнення та тематичного оцінювання. Виділено в окремі теми Українську революцію 1917-1921 років. Тепер період масових репресій та великого терору в Україні здобув назву «Встановлення й утвердження радянського тоталітарного режиму (1921-1939 рр.)». Окрім того, школярі будуть вивчати низку історичних постатей та персоналій, які сприяли розбудові України.

За матеріалами офіційного сайту Міністерства освіти і науки України
підготувала Олена Єрунова

"ВК" у PDF