Онуфріївський район
Актуально / Влада / Надзвичайні події

В Онуфріївському районі виявлено спалах африканської чуми свиней

В Онуфріївському районі виявлено спалах африканської чуми свиней
Інформуючи про це на апаратній нараді в облдержадміністрації, в.о. начальника головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор Бойчук зазначив, що село Дереївка, де зафіксовано даний випадок, знаходиться на кордоні з Полтавською областю, а там досить часто фіксуються спалахи цього захворювання.
Повідомлення про падіж поголів’я свиней в одному з приватних господарств села надійшло до районної державної лікарні ветеринарної медицини 13 серпня. До Дереївки було терміново направлено діагностичну групу з працівників ветеринарної медицини. В результаті проведення розтину загиблих тварин діагностично виявлено підозру на африканську чуму. Відібраний біоматеріал надіслано до Києва для проведення лабораторного дослідження у Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветсанекспертизи. Рештки тварин спалені, територія, на якій вони знаходились, продезинфікована.

За підсумками лабораторного дослідження станом на вчорашній вечір підтверджено, що свині у селянському господарстві загинули від африканської чуми. З огляду на це, у Дереївці проведено заходи по уточненню чисельності поголів’я свиней (їх нараховується близько 300), складено списки власників тварин. У селян взято розписки про ізоляцію, заборону переміщення та припинення забою і реалізації тварин усіх видів.

На даний час, за словами Ігоря Бойчука, проводиться облаштування двох ветеринарно-міліцейських постів, аби не допустити розповсюдження хвороби за межі Дереївки. Облаштовано дезінфекційні бар’єри (вони призначені для знезараження коліс транспортних засобів та взуття людей). Сільському голові дано вказівку організувати оборювання території села, щоб тварин не вивозили іншими шляхами.

На сьогоднішній ранок заплановано засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації. Також розробляються заходи щодо локалізації вогнища інфекції та недопущення її поширення.

Окремо Ігор Бойчук наголосив, що дане захворювання для людей не становить небезпеки. Африканська чума небезпечна лише для поголів’я свиней.

Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко звернувся до керівництва Онуфріївської РДА з проханням проінформувати його після завершення засідання комісії щодо прийнятих рішень. Заступнику голови-керівнику апарату ОДА Світлані Лобановій доручив тримати питання на контролі, аби у разі потреби бути готовим до втручання на обласному рівні. До речі, Олександрійський район, де вже відпрацьовано відповідний алгоритм дій (спалах африканської чуми свиней тут стався у березні поточного року), готовий надати онуфріївцям методичну допомогу, аби, за словами Сергія Коваленка, вийти з цієї ситуації спокійно.

"ВК" у PDF