Онуфріївський район
Актуально / Суспільство

«Ой на Івана, ой на Купала»

«Ой на Івана, ой на Купала»
6 липня, на стадіоні селища Онуфріївка були проведені гуляння, присвячені святу Івана Купала. Цього року свято проводили: Онуфріївська селищна рада та районний Будинок культури. З привітаннями з нагоди свята до присутніх звернулась секретар Онуфріївської селищної ради Валентина Філатова.
Головні атрибути свята – це Купало і Марена. До цього свята заздалегідь старанно робили опудала, які називали “Мареною” та “Купалом”. У цей день дівчата і парубки водили хороводи і співали купальські пісні.

Цього дня незаміжні дівчата плели з живих квітів вінки. До них прикріплювали і запалювали свічки. Вінки зі свічками пускали на воду, а хлопці намагалися згодом зловити їх. Якщо парубкові вдалося зловити вінок коханої, діставшись до нього уплав або на човні, то їм судилося буди щасливими в сосунках.

Розпочалося свято театралізованим дійством з казковими персонажами, ролі яких виконали: Купайлиця(Курлюк В.), Лісовик (Білоус Є.), Водяний (Олефіренко І.). Прикрасив театралізацію хоровод у виконанні молоді селища. Ведучі свята (Галайдюк В. та Андронатій А.) разом із Купайлицею та Лісовиком проводили цікаві ігри. Призи переможцям були придбані Онуфріївською селищною радою.

Свої пісні та красу голосу дарували односельцям та гостям солісти: Галайдюк В., Ошека В., Якимчук С., Пугач А., Рясна В., Науменко А., Берун А., Ткач І., Яновська О., вокальна група районного будинку культури «Лілея».

Гарні вокальні та танцювальні виступи подарували гості свята аматори народного мистецтва Павлиського СБК та Деріївського СБК.

Також було розпалено велике купальське вогнище, через яке стрибала молодь, проходячи таким чином своєрідний ритуал очищення. Купальське вогнище, згідно з пророцтвом, має велику міфічну силу. Вважалося, що коли дівчина і парубок, які люблять один одного, взявшись за руки, стрибають в парі через вогнище, і їх руки залишаються після цього сполученими, то вони, одружившись, все життя проживуть разом.

З неабияким задоволенням учасники заходу фотографувалися на фоні вогнища та Марени. Учасники заходу понесли додому гілочку Марени, як оберіг.
Швидко сплинув час. Святкове дійство підійшло до завершення, але на цьому свято не закінчилося. Всі бажаючі продовжили гуляння на святковій дискотеці.

В цілому захід сподобався усім, залишив багато вражень та позитивних емоцій у присутніх. Що є найкращою подякою для організаторів свята



"ВК" у PDF