---
Актуально / Влада

Задля протидії корупції на ринку зерна

Задля протидії корупції на ринку зерна
У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії корупції на ринку зерна».
Авторами законодавчої ініціативи, зареєстрованої під №4454, є група народних депутатів, серед яких - представник депутатської групи "Воля народу" Сергій Лабазюк.

Згідно з пояснювальною запискою, необхідність прийняття даного законопроекту викликана системними зловживаннями з боку тих суб’єктів ринку зерна, частка держави в статутному капіталі яких становить понад 50%.

«Це вже стало причиною завдання державі багатомільярдних збитків та в подальшому може призвести, в тому числі, до банкрутства Державної продовольчозернової корпорації України», йдеться в документі.

Посилаючись на інформацію Мінагрополітики, автори законопроекту стверджують, що тільки впродовж останніх кількох років збитки від зловживань у державних компаніях склали понад 9 млрд. грн.

Для протидії корупції в цій галузі народні депутати, зокрема, пропонують зобов’язати суб’єктів ринку зерна із часткою держави понад 50% купувати зерно та продукти його переробки на території України лише у сільськогосподарських товаровиробників, що не дозволить відмивати державні кошти на корупційних схемах за участі посередників.

Крім того, пропонується зобов’язати таких суб’єктів укладати договори купівлі-продажу зерна та продуктів його переробки на відкритих аукціонах, що дозволить уникнути махінацій із купівлею в одного учасника чи завчасним підбором групи підставних учасників торгів.

Автори законопроекту також виступають за заборону державним суб’єктам здійснювати експортно-імпортні операції з зерном та продуктами його переробки за участю резидентів офшорних зон і хочуть зобов’язати державних суб’єктів регулярно звітувати про операції та послуги, які ними купуються чи надаються.

"ВК" у PDF