---
Актуально / Влада

Народні обранці підтримали законопроект щодо функціонування органів місцевого самоврядування Луганської та Донецької областей

Народні обранці підтримали законопроект щодо функціонування органів місцевого самоврядування Луганської та Донецької областей
Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект №4048 "Про внесення змін до Закону України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" (щодо безперешкодної діяльності органів місцевого самоврядування)".
Проект закону, співавтором якого є народний депутат, член групи «Воля народу» Олесь Довгий, пропонує вдосконалити функціонування органів місцевого самоврядування на території Луганської та Донецької областей, де відбулися місцеві вибори.

Як зазначають розробники проекту, в грудні 2015 року Кабінет міністрів України затвердив перелік населених пунктів, на території яких здійснюється АТО, до яких увійшли всі території Луганської і Донецької області. Відповідно, згідно із законом України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" на території цих областей було заборонено зміну керівництва юридичної особи та складу її засновників.

"Така ситуація призвела до повного блокування роботи органів місцевого самоврядування після проведення місцевих виборів на підконтрольній українській владі території. Зокрема, посадові особи місцевого самоврядування не можуть бути зареєстровані як керівники юридичних осіб відповідних місцевих рад, комунальних установ та підприємств, не може бути проведена реорганізація таких комунальних підприємств, не здійснюються відрахування до місцевих бюджетів в частині плати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності, орендної плати за користування державним та комунальним майном", – йдеться в пояснювальній записці.

Крім того, за словами авторів законопроекту, наявність норми щодо заборони реєстраційних дій для юросіб, також призвела до відтоку капіталу з даних областей, так як приватні підприємства, не маючи можливості впливати на свій менеджмент звільняючи чи призначаючи керівника підприємства, просто перереєстровують свої підприємства в сусідніх областях.

Проектом пропонується встановити заборону проведення зміни керівництва юридичної особи та складу її засновників на період проведення АТО, місцезнаходженням якої є відповідна територія, і відмінити відповідну заборону для тих територій, де відбулися місцеві вибори у відповідності до закону "Про місцеві вибори".

"ВК" у PDF