---
Актуально / Влада

Майже 80% підприємств та організацій області будуть зобов’язані декларувати свої відходи

Майже 80% підприємств та організацій області будуть зобов’язані декларувати свої відходи
Про це повідомив на апаратній нараді в облдержадміністрації директор департаменту екології та природних ресурсів Олександр Ковтунов під час розгляду питання про відновлення дозвільної діяльності у сфері поводження з відходами.
Модернізований Порядок подання декларації про відходи та форму самої декларації затверджено постановою Кабінету Міністрів від 18 лютого ц.р. № 118, а постанова, у свою чергу, прийнята на виконання змін, внесених ще у 2014 році до Закону України "Про відходи". Тоді ж Кабінет Міністрів було зобов’язано розробити новий порядок декларування відходів, однак, як зазначив Олександр Ковтунов, протягом майже двох років такого порядку не було. Це призводило до чисельних звернень суб’єктів господарювання області, які не знали, як їм діяти у разі перевірки з боку державної екологічної інспекції чи органів фіскальної служби.

Крім того, відсутність відповідного нормативного документу спричинила суттєве послаблення важелів та механізмів впливу і контролю на ситуацію у сфері поводження з відходами загалом. Адже саме на підставі дозволів або декларацій відбувається нарахування та сплата екологічного податку за розміщення відходів, а в умовах, коли дозволи не видаються, а декларації не реєструються, цей податок, по суті, уникає контролю з боку держави, тобто надходження до бюджетів знижуються.

На сьогодні зазначена постанова Кабінету Міністрів № 118 вже набула чинності, що відкриває шлях до відновлення дозвільної діяльності в частині подання та реєстрації власниками відходів відповідних декларацій.

Олександр Ковтунов зазначив, що прийнятий урядом Порядок передбачає досить просту для заповнення форму декларації та абсолютно прозорий механізм її розгляду і реєстрації. Встановлено річну звітність (за попередній рік), яка подається у термін до 20 лютого. Під декларування підпадатимуть підприємства та організації, в яких протягом року обсяг утворення відходів складатиме, згідно з окремою розрахунковою формулою, від 50 до 1000 умовних одиниць.

Новий Порядок передбачає два шляхи подання декларації дозвільному органу: перший шлях – у паперовому та електронному вигляді через Центри надання адміністративних послуг (такі ЦНАПи працюють у всіх районах та містах обласного значення), другий спосіб – подання декларації в електронному вигляді через спеціальну електронну систему, що функціонує на базі веб-порталу Мінприроди України. Ця система вже працює в тестовому режимі і станом на сьогодні готується до масштабного запуску для роботи по всій території України.

Як наголосив директор департаменту екології та природних ресурсів, у разі подання декларації через електронну систему не буде потреби приходити до Центру надання адмінпослуг чи дублювати декларацію на паперових носіях – уся процедура відбуватиметься суто дистанційно.

– Ми очікуємо, що відновлення дозвільної діяльності на поводження з відходами, хоча б у частині декларацій, – зазначив Олександр Ковтунов, – призведе до підвищення ефективності екологічного управління у цій сфері та сприятиме зростанню надходжень до бюджетів від сплати екологічного податку за розміщення відходів. Крім того, це суттєво підвищить дієвість роботи контролюючих органів.

Таким чином, якщо узагальнити сказане, то, з одного боку – держава відновлює контроль у сфері поводження з відходами, з іншого – це робиться у зручний для суб’єктів господарювання спосіб та абсолютно прозоро.

Голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко привернув увагу керівника екологічного департаменту й до іншого напрямку роботи – нині дуже актуального, з огляду на проведення щовесняної акції з благоустрою "За чисте довкілля". Йдеться про прибирання лісозахисних насаджень поблизу населених пунктів. Як наголосив керівник ОДА, зібрані там сухі гілки та різний непотріб мають бути вивезені, і в жодному разі не спалені – аби не шкодити ні природі, ні людям. Негативні приклади, на жаль, уже є.

– Прошу вас, разом із службою з надзвичайних ситуацій, включитися в цю роботу, – зазначив Сергій Кузьменко. – Мешканці міст і сіл не повинні задихатися від диму. Наведіть лад у цьому питанні. Якщо ми вже прибираємо території (і це правильно, це треба робити), то давайте не створювати нікому зайвих проблем.

"ВК" у PDF