---
Актуально / Влада

Як комітет Верховної Ради обрав назву для Кіровограда

Як комітет Верховної Ради обрав назву для Кіровограда
31 березня, у комітеті ВР України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування відбулось чергове засідання з питання перейменування Кіровограда.
На засіданні були присутні нардепи Олександр Горбунов («Народний фронт»), Костянтин Яриніч («БПП»), Сергій Ларін («Опоблок»), директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович та інші. Сьогодні було заслухано авторів проектів постанов, які були зареєстровані щодо перейменування міста.

Костянтин Яриніч, який зареєстрував постанову про перейменування обласного центру у Свято-Єлисавет, вкотре пропагував назву на честь святої Єлисавети. Він повідомив, що до нього звернулися 106 громадських організацій, які хочуть перейменувати місто в Свято-Єлисавет.

Нардеп Олександр Горбунов зазначив, що компромісною назвою буде Кропивницький. Адже конфронтація полягає як у назві Єлисаветград, так і Інгульськ, як пропонувалось раніше.

Нардеп Ларін сказав, що «..місту треба повернути історичну назву. У день виборів у 2015 році у місті проводився референдум, який показав, що більшість за Єлисаветград. Я там працював і маю свої зв’язки. Ніхто цю назву не пов’язує з Росією чи імператрицею. Вони пов’язують зі святою».

Володимир В’ятрович зазначив, що жодною солідною авторитетною соціологічною компанією не було проведено репрезентативне опитування щодо реального ставлення кіровоградців до нової назви. А у день, коли проводилось опитування, було зареєстровано чимало порушень. Також В’ятрович нагадав, що на попередніх засіданнях Комітету було вирішено не розглядати Єлисаветград і найбільш вдалою назвою сьогодні буде Кропивницький.

Зрештою, члени комітету підтримали рішення винести на розгляд Верховної Ради України назву Кропивницький. "За" таке рішення проголосувало 11 членів комітету, 1 - "утримався", 0 - "проти". Результати за постанову Яриніча: "за" - 0, "проти" - 7, "утримались" - 5. За відхилення постанови Ларіна проголосували 11, "утримався" - 1, "проти" - 0.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF