---
Актуально / Влада

В області перевірятимуть котельні на шкідливість для навколишнього середовища

В області перевірятимуть котельні на шкідливість для навколишнього середовища
30 березня під керівництвом заступника голови обласної державної адміністрації Андрія Коломійцева відбулася нарада щодо шляхів вирішення питання з перевищення забруднення атмосферного повітря викидами твердопаливних котлів закладів соціальної сфери області.
Звертаючись до учасників наради, посадовець відзначив, що на сьогодні перед державою стоїть надзвичайно важливе завдання – забезпечити енергетичну незалежність. У зв’язку з цим, одним із ключових аспектів є зменшення обсягу споживання газу за рахунок переходу на альтернативні види палива, зокрема, на вугілля, пеллети та мазут.

– Усіляко підтримуючі цю тенденцію, ми, тим не менше, повинні не забувати про екологічну та природоохоронну складову, а саме пам'ятати про якість повітря, котрим ми дихаємо, і необхідність оберігати його від критичних рівнів забруднення. Відповідно, ми повинні виробити зрозумілий і чіткий алгоритм дій і заходів, спрямованих на мінімізацію негативного впливу шкідливих викидів, – наголосив Андрій Коломійцев.

Директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олександр Ковтунов повідомив, що відповідно до Закону України "Про охорону атмосферного повітря" викиди забруднюючих речовин у повітря здійснюються суб'єктами господарювання лише після отримання відповідного дозволу. – Здійснення викидів без чинного на те дозволу є порушенням вимог природоохоронного законодавства України. Проте останнім часом до облдержадміністрації та департаменту екології надходять численні скарги щодо забруднення повітря внаслідок викидів забруднюючих речовин у повітря від об'єктів, що не отримували відповідний дозвіл та фактично здійснюють такі викиди у незаконний спосіб, – констатував посадовець.

Те ж саме, за словами Олександра Ковтунова, до певної міри стосується й проблематики переходу суб'єктів господарювання з одного виду палива на інші. – Такого роду перехід, знову ж таки, потребує обов'язкового відображення у дозволі на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. Тобто, якщо підприємство раніше працювало виключно на газу (і те ж саме зазначалося у дозволі), то перехід на вугілля, мазут або пеллети вимагає обов'язкового отримання нового дозволу, – зазначив керівник профільного департаменту.

Окрім того, Олександр Ковтунов нагадав, що Законом України "Про екологічну експертизу" визначено, що здійснення державної екологічної експертизи є обов'язковим для усіх об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку. – Насамперед, це стосується устаткування для виробництва електроенергії, пари та гарячої води тепловою потужністю 200 кВт і більше з використанням органічного палива. Таким чином усі котельні, потужність устаткування яких сумарно становить 200 кВт і більше, повинні пройти державну екологічну експертизу, – відзначив посадовець.

Підсумовуючи вищесказане, Андрій Коломійцев вкотре наголосив, що перехід з дороговартісного газу на альтернативні види палива ні в якому разі не має зашкоджувати навколишньому середовищу. – Саме цієї вимоги необхідно дотримуватися при будівництві нових та при модернізації вже діючих котелень. При вирішенні цієї проблеми необхідно віддавати пріоритет саме новітнім технологіям, аби мінімізувати можливу шкоду від викидів, – наголосив посадовець.

За результатами наради Андрій Коломійцев доручив відповідним службам здійснити моніторинг усіх діючих котелень та надати детальну інформацію про ступінь їхньої шкідливості для навколишнього середовища.

"ВК" у PDF