---
Актуально / Влада

На Кіровоградщині планують створити 13 центрів професійної освіти

На Кіровоградщині планують створити 13 центрів професійної освіти
В облдержадміністрації відбулось засідання обласної тристоронньої соціально-економічної ради. Ключове питання, яке рада розглянула 17 березня, стосувалось стану та перспектив підготовки кадрів робітничих професій в області.
Розпочалось засідання ротацією голови ради, яку до цього очолював голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко. Наразі головою обласної тристоронньої соціально-економічної ради обрано Максима Баланенка, голову Федерації профспілок області.

Як зауважив голова ОДА Сергій Кузьменко, питання професійно-технічної освіти має велике значення, оскільки стосується забезпечення робітничими кадрами різних галузей господарювання. Згадав він і про реформування системи в цілому, де виконавчої влади на місцях стосується фінансовий бік процесу. І перед місцевим самоврядуванням постає завдання активніше брати участь у фінансуванні закладів галузі професійної освіти. Як зауважив Сергій Кузьменко, ставлення влади на місцях до змін у фінансуванні професійно-технічних навчальних закладів, що лягає на рівень місцевих бюджетів, неоднозначне. Відтак, Верховна Рада України прийняла зміни до бюджету, згідно з якими професійна освіта може розраховувати на фінансову підтримку з держбюджету. Однак певні заперечення з цього приводу має Міністерство фінансів. Наразі це питання не вирішено.

На Кіровоградщині планують створити 13 центрів професійної освіти

Що ж стосується професійно-технічної освіти області, Сергій Кузьменко охарактеризував головні позитивні напрацювання. За його словами, із 3200 минулорічних випускників ПТНЗ 2849 були надані перші робочі місця, що становить 89,2% від їх загальної кількості.
Сергій Кузьменко наголошує, що розподіл випускників, забезпечення їх першим робочим місцем має стабільний характер протягом останніх 10 років.

Це також доводять і показники працевлаштування слухачів, які пройшли професійне навчання за направленням обласної служби зайнятості, що зросли з 91,5% в 2013 році до 95,8% в 2015 році.

Разом з цим, голова ОДА виділив і нагальне завдання по галузі: у процесі реформи професійно-технічної освіти виникає потреба кардинального перегляду ситуації на ринку праці між замовником-роботодавцем і закладами, які готують робітничі кадри.

Більш детально про стан справ в галузі і перспективи її реформування інформував начальник управління освіти, науки, молоді та спорту ОДА Володимир Таборанський. Він повідомив, що в області працюють 24 ПТНЗ: 2 – вищих, які готують молодших спеціалістів, 9 ліцеїв, 11 ПТУ і 2 навчальних центри при установах виконання покарань. Розраховані ці заклади на 13615 навчальних місць, нині там навчаються 7185 осіб, показник наповнюваності – 53%. Зрозуміло, що цей показник не надто високий, тому є нагальна потреба змін в системі в цілому. Однак, як зауважив Володимир Таборанський, зміни в галузі відбуваються дуже повільно, оскільки всі повноваження належать профільному Міністерству. "Лише коли ПТНЗ будуть передані на обласний рівень, можна буде формувати мережу, якої й потребує область", - зазначив Володимир Таборанський.

Наразі обласне управління освіти розробило план укрупнення і створення багатопрофільних та профільних центрів професійної освіти, згідно з яким в області мають запрацювати 13 таких центрів. Володимир Таборанський детально розповів про розроблений план. Так, за його словами, планується, що у Кіровограді після об'єднання 6 ПТНЗ запрацюють 4 профільні центри професійної освіти. Об'єднання чекає на ПТНЗ Олександрії та Знам'янки, наразі в цих містах по 2 заклади. В західній частині області планують об'єднати Гайворонський ліцей і ПТУ із Ульяновським училищем із центром у Гайвороні. До Піщанобрідського ліцею (Добровеличківський район) приєднають ПТУ селища Торговиця (Новоархангельський район). Олександрівську філію Кіровоградського ПТНЗ разом із Капітанівським училищем (Новомиргородський район) приєднають до Маловисківського ПТУ. Окремо працюватиме Новгородківське і Бобринецьке ПТУ, які вже обслуговують сусідні із ними райони, де навчальних закладів відповідного спрямування немає. Об’єднавчі зміни не торкнуться Новоукраїнського ПТУ через його специфіку роботи - тут є спеціальні групи для дітей із вадами розвитку.

Володимир Таборанський наголосив, що об'єднання і укрупнення ПТНЗ аж ніяк не означає їхнього закриття, зміняться лише управлінські підходи в роботі закладів, педагогічний колектив й учні постраждати від реформи не повинні.

Про реформу в галузі професійно-технічної освіти говорив і голова Федерації профспілок області Максим Баланенко.

Окрім цього, про якість підготовки робітничих кадрів своїми думками під час засідання ради поділився голова правління Кіровоградського обласного об’єднання організацій роботодавців Павло Штутман.

"ВК" у PDF