---
Актуально / Влада

Кіровоградщина може стати першим регіоном України, де розпочнуть медичну реформу

Кіровоградщина може стати першим регіоном України, де розпочнуть медичну реформу
Нещодавно делегація від Кіровоградщини у складі депутатів, посадовців та фахівців у галузі охорони здоров'я відвідала Грузію. Мета зазначеного закордонного візиту – вивчення передового досвіду стосовно реформування медичної галузі. Під час наради, яку провів голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко за участі членів делегації та інших посадовців і фахівців, було обговорено практичні шляхи розвитку галузі охорони здоров’я на Кіровоградщині з урахуванням передового досвіду Грузії.
Відкриваючи нараду, Сергій Кузьменко зазначив, що останнім часом медичній галузі в області приділяється значна увага. Зокрема, було реалізовано програму, відповідно до якої розділено амбулаторне і стаціонарне лікування, що дало змогу покращити систему надання послуг пацієнтам. Реалізовано важливі проекти щодо медичних закладів третього рівня: відкрито сучасний пренатальний центр, проведено ремонти в обласному госпіталі для ветеранів війни, інвестовано великі суми коштів у реконструкцію обласної дитячої лікарні тощо. Очільник області також зазначив, що разом із ремонтами та закупівлею обладнання для лікарняних закладів, проводиться робота стосовно залучення в область кваліфікованих фахівців – докладено значних зусиль, щоб в обласному центрі розпочав роботу медичний університет.

– Для реформування галузі охорони здоров'я потрібні системні організаційні зміни, – підкреслив голова облдержадміністрації. – Досвід Грузії – корисний, форма організації роботи – цікава. Однак для нас не є першочерговим завданням, щоб медицина стала приватною. Міністерство охорони здоров'я сьогодні ініціювало реформу. Корисно почути бачення фахівців, що треба першочергово зробити для її реалізації.

Під час обговорення шляхів модернізації системи охорони здоров'я голова облради Олександр Чорноіваненко, який у складі делегації ознайомився із грузинським досвідом, зазначив, що окрема реформа в Кіровоградській області не може бути проведена, вона має бути інтегрована у загальнодержавну, однак на Кіровоградщині можна реалізувати пілотний проект. Підтвердив це й ініціатор вивчення грузинського досвіду, народний депутат України Костянтин Яриніч:

– У нас є найкомфортніші умови, щоб розпочати ці реформи. У нас є політична воля, щоб це зробити. Міністр охорони здоров'я України готовий разом з нами запустити тут, на Кіровоградщині, процес реформування галузі.

Презентуючи Концепцію реформування фінансування системи охорони здоров’я в Україні, розроблену робочою групою при профільному Міністерстві, директор департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Олег Рибальченко зазначив, що у разі реалізації пілотного проекту в нашій області, на розвиток медицини можна буде залучити також кошти міжнародних організацій, що є дуже важливим.

Одним із основних завдань реформування галузі охорони здоров'я є високий рівень надання медичної допомоги пацієнтам та забезпечення гідними зарплатами і умовами праці медичних фахівців.

За Концепцією пропонується створити своєрідний "трикутник" із замовника, постачальника та споживача послуг. Замовником медичних послуг буде організація, яка розподілятиме наявний фінансовий ресурс (це може бути національне агентство з фінансування чи якась інша інституція). Цей ресурс буде поповнювати кожен потенційний пацієнт методом страхової медицини або державного оподаткування. Постачальником послуг у зазначеному "трикутнику" є медичний заклад, а споживачем – пацієнт. Пропонується також створити контролюючий орган, можливо, відповідну наглядову раду.

Щоб медичні заклади були конкурентоспроможними, їм буде надано певну автономію, тобто відбудеться їх реорганізація в комунальні медичні підприємства. Однак первинну ланку медицини буде і надалі контролювати держава.

Важливо, що безкоштовне надання певного обсягу екстреної медичної допомоги кожному пацієнтові в разі необхідності буде гарантовано державою. Інші послуги дофінансовуватиме пацієнт. Окремо буде прописано умови надання медичної допомоги пільговим категоріям пацієнтів.

Першим кроком у реформування галузі повинна бути оптимізація ліжко-місць в усіх закладах, а також вільних площ, що дасть змогу розраховувати кошти не на ліжка, а на пацієнтів. Тобто, буде реалізовано принцип "гроші йдуть за пацієнтом".

Після презентації Концепції, учасники наради обговорили основні аспекти запропонованої реформи, висловили своє бачення та внесли певні пропозиції. Завершуючи нараду, Сергій Кузьменко зазначив:

– Усі деталі реформування, які ми обговорили, мають бути систематизовані департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації та відповідно оформлені. Після остаточного формулювання зазначені пропозиції буде подано на розгляд профільної комісії обласної ради. А вже згодом питання реалізації в області пілотного проекту реформування галузі охорони здоров'я буде винесено на розгляд депутатів обласної ради.

"ВК" у PDF