Знам’янський район
Актуально / Суспільство

Безпритульні тварини – проблема міста, яку слід вирішувати

Безпритульні тварини – проблема міста, яку слід вирішувати
Кожен знам’янчанин, ідучи у своїх справах вулицями міста, завжди зустріне купу безпритульних собак, кількість яких постійно збільшуються.
Тенденція до збільшення відбувається з двох причин: розмноження тварин та через втрату господаря. У наслідок великої кількості безпритульних тварин погіршується санітарно-епідемічний та екологічний стан міста. Більше того, існує ймовірність постраждати від укусу безпритульної собаки, а в такому випадку треба перевірити тварину на сказ, що здійснити майже неможливо, тим паче вакцина для людини від цієї хвороби в Україні відсутня.

Як наголошують представники Держсанепідслужби, в останні роки епідемічна ситуація зі сказу в країні залишається нестійкою та напруженою. Щороку реєструється випадки захворювань людей, які закінчуються летально. За 2014 рік було зареєстровано 4 випадки захворювання на сказ: у Волинській, Кіровоградській, Одеській, Рівненській областях. Джерелами збудника сказу були лисиці, безпритульна собака та домашній кіт. З початку 2015 року від сказу померло 2 особи із Харківської області та Дніпропетровської, яких покусали домашні тварини. За лікуванням до медичних закладів вони не зверталися.

А як часто звертаються люди у нас в місті з цією проблемою до лікарні?

Редакція поспілкувалася із завідуючою прийомного відділення Знам’янської ЦРЛ Вікторією Фільман: «Коли людина звертається з укусами, перш за все ми з’ясовуємо – тварина є домашньоюю чи безпритульною? Якщо у собаки є господар, її повинен оглянути ветеринар та провести за нею нагляд протягом 10 днів. Якщо кусає невідома собака, людину госпіталізують, і її оглядає травматолог. Також людині треба зробити вакцинацію від сказу, яка в країні відсутня. Тому безпритульні собаки є особливою загрозою для людини. Тварину майже неможливо перевірити на сказ. Протягом січня до нас звернулося у вечірній час 6 людей, постраждалих від собачих укусів.»

За статистичними даними протягом 2014р. в місті зафіксовано 165 звернень осіб, які постраждали від укусів собак (121 – саме мешканці міста, з них 93 були покусані безпритульними собаками). За 2015 рік постраждали 189 людей, з них 144 знам’янчан (105 – укуси безпритульними тваринами). А скільки людей, які не зверталися до лікарні за допомогою?

На листонош надапають собаки

Є такі професії, які постійно знаходяться в зоні ризику, наприклад листоноші. Розповідає Валентина Міхеєва, начальник відділення поштового зв’язку №1 в м. Знам’янка: «Наші поштарки працюють багато років, тому вони знають, як поводити себе у випадку, якщо нападає собака. Більшість нападаючих тварин – це безпритульні. З останніх випадків, коли працівник пошти постраждала від безпритульної собаки, трапився в кінці січня на вул. Леваневського, біля центрального ринку. Ми звернулися до вуличного комітету, бо ця ділянка є проблематичною. Взагалі, є багато небезпечних місць скупчення безпритульних тварин, такі як район школи №2, міськгазу, центральної лікарні.»

Програма регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Знам’янка на 2016-2020 рр.

Цього року в Знам’янці з’явилася «Програма регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Знам’янка на 2016-2020 рр.», яка передбачає: здійснення обліку, реєстрації та ідентифікації домашніх тварин у місті, здійснення масштабної програми стерилізації безпритульних тварин (вилов безпритульних тварин, потім їх транспортування і тимчасова ізоляція та утримання для проведення стерилізації). Заборона жорстоких методів умертвіння тварин, але у разі небезпечної хвороби чи агресивності тварини використовуються методи евтаназії (гуманні методи умертвіння тварин, що виключають їх передсмертні страждання). Серед очікуваних результатів програми перш за все це зменшення кількості безпритульних тварин та покусів людей. Вона поки не почала реалізовуватись, але, сподіваємося, вона спрацює. Такі програми вже існують в м. Олександрія та м. Світловодськ. Також прийнята програма обласного рівня на 2012-2017рр.

"ВК" у PDF