---
Актуально / Суспільство

В області триває інвентаризація пам’яток історії та архітектури

В області триває інвентаризація пам’яток історії та архітектури
Про це під час апаратної наради повідомила директор департаменту культури, туризму та культурної спадщини облдержадміністрації Валентина Животовська.
Інформуючи про загальний стан паспортизації та інвентаризації пам'яток культурної спадщини на території області, Валентина Животовська відзначила, що Кіровоградська область багата на об’єкти культурної спадщини. Так, за підсумками щорічної державної статистичної звітності, встановлено, що загальна кількість пам'яток та щойно виявлених об’єктів культурної спадщини на території області складає 5653 одиниць. З них, 5629 – пам’ятки місцевого значення та 24 – національного значення. Серед них, 2574 – є пам’ятками археології (з них 192 – щойно виявлені об’єкти, що потребують взяття на державний облік), 2186 – є пам’ятками історії (з них 21 – щойно виявлені об’єкти, що потребують взяття на державний облік), 857 – пам’ятки архітектури та містобудування (з них 385 – щойно виявлені об’єкти, що потребують взяття на державний облік), 32 – монументального мистецтва та 4 – садово-паркового мистецтва та заповідники.
Найбільше в області пам’яток культурної спадщини у Кіровограді – 656, у Знам’янці – 469, в Олександрійському районі – 399, у Петрівському районі – 348, в Онуфріївському – 340 та у Долинському районі – 312 пам’яток.

Найменше пам’яток – у Світловодську – 20, в Устинівському районі – 75 та у Маловисківському – 84.

Показники проведеної роботи з паспортизації об’єктів культурної спадщини в області, за словами директора профільного департаменту, свідчать про загальний недостатній рівень роботи у даному напрямку.

Обласна комплексна програма паспортизації об’єктів культурної спадщини, що діяла протягом 2003-2010 років, була профінансована на 170 тис. грн., що склало лише 4,2 % від передбаченої суми коштів. – Це дало можливість відділу охорони культурної спадщини облдержадміністрації виготовити облікову документацію лише на 41 об’єкт з 5653 пам’яток, що на той час були в області, – констатувала посадовець.

Вжиття відповідних організаційних заходів департаментом культури, туризму та культурної спадщини облдержадміністрації, як новоутвореним спеціально уповноваженим органом охорони культурної спадщини, дали можливість паспортизувати ще 120 об’єктів культурної спадщини. Зокрема, було виготовлено облікову документацію на 26 пам'яток архітектури місцевого значення, що перебувають в обласній комунальній власності, з яких – 2 пам’ятки культурної спадщини в Олександрії, 23 пам'ятки у Кіровограді та 1 пам’ятка у Голованівському районі.

За рахунок коштів місцевих бюджетів були паспортизовані 9 об’єктів архітектури та містобудування та 61 пам’ятку історії та монументального мистецтва місцевого значення. За рахунок інших надходжень, що не заборонені чинним законодавством, паспортизовані 23 пам’ятки, з яких у Добровеличківському районі – 1 пам’ятка, в Ульяновському – 2, у Голованівському – 3, у Петрівському – 5, у Знам’янському – 6, у Кіровоградському районі – 6 пам'яток.

За відсутності фінансування, у Бобринецькому, Вільшанському, Долинському, Компаніївському, Маловисківському, Новгородківському, Новоархангельському, Новоукраїнському, Онуфріївському, Світловодському, Устинівському районах та у Знам’янці, починаючи з 2003 року, не було затверджено жодного примірника облікової документації на пам’ятки культурної спадщини.

У решти районів та міст області показник паспортизації, за словами Валентини Животовської, не перевищує 5% від загальної кількості об’єктів культурної спадщини, зокрема, у Гайворонському, Голованівському, Добровеличківському, Знам'янському, Кіровоградському, Новомиргородському, Олександрівському, Петрівському, Ульяновському районах та містах Світловодську та Олександрії.

Найкращий рівень з паспортизації та інвентаризації забезпечено у Кіровограді. Загальна кількість паспортизованих тут пам'яток становить 124 з 656 об’єктів, або майже 19 % від загальної кількості наявних об’єктів.

Валентина Животовська відзначила, що загальна кількість паспортизованих пам'яток культурної спадщини області на сьогодні становить 161 одиницю з 5653 об’єктів, або 3% від загальної кількості об’єктів культурної спадщини.

Враховуючи вищезазначене, з метою здійснення паспортизації відділами культури, туризму та культурної спадщини райдержадміністрацій та міськвиконкомів, виконавчими органами місцевого самоврядування сьогодні продовжується робота з інвентаризації об’єктів культурної спадщини – для визначення історико-культурної цінності та обґрунтованості занесення певної їх частини до Державного реєстру нерухомих пам’яток.

Під час інвентаризації проводиться відповідна перевірка стану та збереження пам’яток, а також виявляються нові об’єкти культурної спадщини, що потребують більш детального дослідження.

"ВК" у PDF